Türk bilim insanı Mirza Gökgöl’ün 1935-1939 arasında yazdığı Türkiye Buğdayları kitabı günümüz Türkçesi ile yeniden yayınlandı

Türkiye Buğdayları Kitabı Tersane İstanbul’da Tanıtıldı

Türkiye Buğdayları kitabı, 5 Aralık Dünya Toprak Günü’nde, Tersane İstanbul’da düzenlenen etkinlikle tanıtıldı. Scala Yayıncılık desteğiyle basılan kitap, tarım sektöründe önemli bilgiler içeriyor. Eser, tarımın tarihsel ve kültürel değerlerini günümüze taşıyarak sektördeki çalışmaları daha verimli ve sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlıyor.

Tarımsal Mirasımıza Sahip Çıkıyoruz

Kitabın lansmanında konuşan Yıldızlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yıldız, Dr. Mirza Gökgöl’ün Türkiye tarımına yaptığı katkılara vurgu yaparak, “Türkiye Buğdayları, sadece buğday türlerini bilimsel bir perspektifle ele almıyor; aynı zamanda dönemin çiftçilerini, tarımsal zorluklarını ve üretim süreçlerini detaylı bir şekilde okuyucuya aktarıyor. Mirza Gökgöl’ün Anadolu’nun dört bir yanını karış karış gezerek buğday türlerini kaydetmesi ile Türk tarımına sunduğu katkı, sadece bir bilimsel çalışma değil, aynı zamanda bir neslin mücadele ruhunu ve geleceğe dair umutlarını yansıtan bir mirastır” ifadelerini kullandı.

Kaybolan Ata Tohumlarımız Gün Yüzüne Çıkacak

İGSAŞ Genel Müdürü İlkay Ünal ise, Anadolu’nun kadim buğday türlerini detaylı bir şekilde inceleyen bu eserin, kaybolan ata tohumlarının yeniden gün yüzüne çıkmasına vesile olmasını umut ettiğini belirtti.

Anadolu’dan 121 Bin Numune Topladık

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay ise, “Sahaflarda arayıp bulamadığımız Türkiye Buğdayları kitabının tekrar basımının yapılmasının önemine değinerek, bu kitabın ekolojik, ekonomik ve kültürel bir miras olduğunu belirtti. TAGEM olarak 49 enstitü, 300 laboratuvar, 32 gen bankasıyla faaliyet gösterdiklerini söyleyen Atalay, Mirza Gökgöl’ün izinde 121 bin numune topladıklarını ve bu verilerin özel sektör ve kamu ile paylaşılmasının gurur verici olduğunu belirtti.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir