Küçükbaş kurbanlık arzında sıkıntı beklenmiyor

Türkiye’de Kurbanlık Hayvan Satışları Hakkında Genel Değerlendirme

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı olan Çelik, Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurbanlık hayvan varlığı ve satışı hakkında açıklamalarda bulundu.

Çelik, kurbanlık satışlarının başladığını belirterek, “Bu yıl da geçmiş yıllardan farksız olarak kurbanlık hayvan arzında herhangi bir eksiklik yaşanmayacak. Çok sayıda kurbanlık hayvan satışa hazır durumda. Her yıl 2,5-3 milyon arasında küçükbaş hayvan kurbanlık olarak satılmaktadır. Bu yıl ise 3 milyonun üzerinde küçükbaş hayvan, yetiştiricilerimiz tarafından satışa sunulacak.” şeklinde konuştu.

Vatandaşların genellikle küçükbaş hayvanlara yöneldiğini belirten Çelik, “Kurbanlık hayvan fiyatları bölgelere göre değişiklik gösteriyor. Bu yıl ise fiyatlarda geçen seneye göre ortalama yüzde 18 artış bekleniyor. Bu fiyat artışında, yem gibi girdi maliyetlerinin yüksekliği en büyük etken olarak ön plana çıkıyor. Canlı kilogram fiyatı küçükbaş hayvanlarda 270 ile 300 lira arasında değişiyor. Dolayısıyla vatandaşlarımız kurbanlıklar için 11 ile 18 bin lira arasında ödeme yapacaklar. Büyükbaş hayvanlarda ise fiyatlar 100 bin ile 160 bin lira arasında değişebilmektedir.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlediği kurban hisse bedelinin 13.500 lira olduğunu hatırlatan Çelik, bu fiyatı makul bulduklarını ifade etti.

Kurbanlık hayvanlarını bizzat satın almak isteyen vatandaşları, ticari amaç güden kuruluşlara karşı dikkatli olmaları konusunda uyararak, “Kurban satış ve kesim yerlerinde yetiştiricilerden ücret talep edilmemeli.” dedi.

“Belediyelerden Kurban Satış Yerlerinde Destek Bekliyoruz”

Çelik, kurban satış yerleri konusunda belediyelere çağrıda bulunarak, “Her yıl Kurban Bayramı öncesinde belediyelere, yetiştiricilere destek olmaları çağrısında bulunuyoruz. Sosyal belediyecilik anlayışıyla, kurban satış ve kesim yerlerinde yetiştiricilerden ücret talep edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Ancak belediyeler, yüksek miktarlarda işgaliye ücreti talep ediyorlar. Bu nedenle belediyelerimizin Kurban Bayramı’nı sadece bir gelir kapısı olarak görmeyerek yetiştiricilere destek olmalarını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Related Posts

TCDD 15 yılda 576 bin ihalesiz alım yaptı: 7,5 milyar TL harcandı

TCDD 15 yılda 576 bin ihalesiz alım yaptı: 7,5 milyar TL harcandı

Kredi faizleri tırmanıyor: Aylık taksitler 43 bin TL’ye dayandı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) açıkladığı haftalık verilere göre, 2 Mayıs ile biten haftada konut kredisi hacmi 562,61 milyar TL’ye ulaştı. Bu, bir önceki haftaya kıyasla yaklaşık 3,35 milyar TL’lik bir artışa işaret ediyor …

Otomotiv devi küçülmeye gidiyor: Fabrika sayısını azaltacak, binlerce kişiyi işten çıkaracak

Japon otomobil üreticisi Nissan, küresel çapta 11 bin kişiyi daha işten çıkarmayı planladığını duyurdu.

Balıkesir’de altın madeni işletmesi için ihale düzenlenecek

Balıkesir’de bulunan altın lokal alanındaki iki madenin işletilmesi için Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ihale kararı aldı.

Türkiye’nin, ‘Büyük sessizliği’ mi yoksa ‘Büyük çaresizliği’ mi?

Ekonomiye ilişkin değerlendirmeleri yakından takip edilen eski Hazine Müsteşarı İktisatçı Mahfi Eğilmez, hayat pahalılığı karşısındaki tepkisizliği yazdı. Eğilmez, kendi adını taşıyan Web sitesinde “Büyük Sessizlik Kuramı” başlıklı yazısında …

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.