Korumacılık ve Yatırım Fırsatları Zirvesi

“`html

2025 Uluslararası Ekonomi Zirvesi’nde Kritik Açıklamalar

Uluslararası Ekonomi Zirvesi’nde (UEZ 2025) konuşan Dr. Erman Ilıcak, Rönesans Holding Onursal Başkanı, çağımızda artan korumacılığın ve yeniden şekillenen tedarik zincirlerinin ülkeler için büyük fırsatlar sunduğuna vurgu yaptı. Ilıcak, “Enerji ve üretim süreçleri yerelleşiyor. Bu dönüşüm, bizim gibi ülkeler açısından eşsiz bir avantaj sağlıyor” şeklinde konuştu.

Capital, Ekonomist ve Start Up dergileri tarafından Rönesans Holding’in ana sponsorluğunda gerçekleştirilen 14. Uluslararası Ekonomi Zirvesi, Türkiye ve dünya genelinden saygın siyasetçi, iş lideri ve akademisyeni bir araya getirdi.

Zirvede, ‘Yarına Hazırlık: Yeni Yatırımlar ve Fırsatlar’ başlıklı ilk panelin sponsoru da Rönesans Holding oldu. Bu oturumda, Türkiye’daki yatırım ortamı ve geleceği üzerine kapsamlı tartışmalar gerçekleştirildi.

Dr. Ilıcak, ülke ekonomisine katkı sağlayan projeler geliştirdiklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Hikayemiz yurtdışı müteahhitlik hizmetleri ile başladı; toplamda 50 milyar dolarlık projeye imza attık. Bunun %70’i, yani 35 milyar dolar, yurt dışında gerçekleşti. Avrupa’nın en uzun tünelinden dünyanın en büyük GTG tesisine kadar geniş bir yelpazede projeler gerçekleştirdik. Gayrimenkul, sosyal altyapı ve yenilenebilir enerji gibi alanlarda da önemli yatırımlar yaptık ve endüstriyel tesis yatırımlarımızla büyümeye devam ediyoruz.”

İş modellerinin doğru iş ortaklarıyla doğru projeleri hayata geçirmek üzerine kurulu olduğunu vurgulayan Dr. Ilıcak, Türkiye’de birçok alanda 10 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdiklerini ve bu projelerin büyük dönüşümlere öncülük ettiğini söyledi. “Önümüzdeki dönemde, dış ticaret açığını azaltmaya yönelik projeleri desteklemek öncelik kazanacak” dedi.

Sanayi Yatırımlarının Artırılması Gerekiyor

Dr. Ilıcak, küresel ekonomideki radikal değişimlere dikkat çekerek, “Korumacılığın artması ve tedarik zincirlerinin yeniden şekillenmesi önemli bir dönüşüm yaratıyor. Endüstriyel makine, plastik ve kimya sektörlerindeki dış ticaret açığını kapatmak için stratejik sanayi yatırımlarına ihtiyaç var. Son 10 yılda, Türkiye’de 500 milyon doları aşan büyüklükte, toplamda yaklaşık 20 milyar dolarlık sanayi yatırımı yapıldı; ancak bu rakam yetersiz” ifadelerini kullandı.

5 yıl içinde bu tür sanayi projelerine yılda en az 12 milyar dolarlık bir toplam 60 milyar dolarlık yatırım kaynağı ayrılması gerektiğini vurgulayan Ilıcak, “Böyle bir yatırımın GSYH’ya yıllık 15 milyar dolarlık katkı getireceği düşünülüyor” dedi. Rönesans’ın 2 milyar dolarlık Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi ve Terminal yatırımlarının finansmanını uluslararası finans kuruluşlarıyla sağladıklarını belirtti.

Dr. Ilıcak, EBRD ile yaptıkları iş birliklerinden bahsederek, “Türkiye’nin sağlık sektöründe yaptığımız dönüşüm projelerinde uluslararası fonlardan faydalandık. EBRD ile işbirliklerimiz, Türkiye’nin sağlık dönüşümünü 15 milyar dolarlık finansman ile gerçekleştirmesine ev sahipliği yaptı” dedi.

Uzun Vadeli Yatırımlar ve Sürdürülebilir Kalkınma

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye ve Kafkasya Genel Müdürü Elisabetta Falcetti, 2024 yılında bankanın Türkiye’deki yatırımlarının 2,6 milyar Euro’ya ulaşarak rekor kırdığını ve Türkiye’nin yatırım açısından önde geldiğini açıkladı. Falcetti, “Türkiye’deki projelerin %93’ü reel sektör ve özel sektördeki yatırımlardan oluşmakta” dedi.

Türkiye’de uzun süreli bir yatırımcı olarak konumlandıklarını belirten Falcetti, “Krizleri yönetme konusundaki deneyimimizi ortaya koyarak, yeşil ekonomi, yenilenebilir enerji ve KOBİ dönüşümü gibi alanlarda yatırımlarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

IFC Türkiye ve Orta Asya Direktörü Wiebke Schloemer, Türk özel sektörünün dayanıklılığından etkilenmeye devam ettiklerini söyleyerek, “Amacımız Türk firmalarının rekabet gücünü artırmak ve daha yüksek katma değerli ürünlere geçişlerini desteklemek. Uzun vadeli finansman sağlamaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Panelin moderatörlüğünü üstlenen Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Halil Öztop, EBRD ve IFC’nin Türkiye’nin kalkınmasına önemli katkılar sağladığını söyledi. “Bu kuruluşların belirlediği standartlar, uluslararası finansman alanında önemli bir işbirliği sağlıyor” ifadelerini kullandı.

“`

Related Posts

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz işsizlik rakamlarını değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Dezenflasyon sürecinde emin adımlarla ilerlerken, önümüzdeki dönemde iş gücü piyasasını daha da güçlendirecek adımlarımızla işsizliği azaltmayı, insan odaklı ve kapsayıcı kalkınma politikalarımız ile sosyal refahı kalıcı olarak artırmayı amaçlıyoruz” ifadesini kullandı.

Kayseri’den 49 ülkeye balık ihracatı

Denize kıyısı bulunmayan Anadolu kenti Kayseri, iç sularında yetiştirilen Türk somonlarını başta ada ülkeleri Japonya ve İngiltere olmak üzere 49 ülkeye ihraç ediyor.

Kripto para borsaları faaliyet başvuruları için son hazırlıklarını yapıyor

Türkiye’deki kullanıcılara hizmet sunmak için 30 Haziran’a kadar Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) başvuruda bulunması gereken kripto para borsaları son hazırlıklarını tamamlıyor.

Kripto para borsaları için son tarih bu hafta: SPK zorunlu başvuru için neler yapılmalı?

Türkiye’de faaliyet göstermek isteyen kripto para borsaları için geri sayım başladı. Sermaye Piyasası Kurulu, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının 30 Haziran 2025’e kadar başvuru yapmalarını zorunlu kılıyor.

Rapor: 2024’te küresel şirket iflasları son 12 yılın zirvesine çıktı

Rapor: 2024’te küresel şirket iflasları son 12 yılın zirvesine çıktı

69 yıllık dev tekstil markası iflasın eşiğinde

Ekonomik dalgalanmalar sebebiyle birçok sektörde yaşanan krizden Akın Tekstil’de etkilendi. TÜRKİYE’NİN İHRACAT ŞAMPİYONU ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR Patronlar Dünyası’nda yer alan habere göre; Geçtiğimiz aylarda yaşadığı mali sorunlar nedeniyle konkordato …