Kayseri’den Yüzde 98’i İhracata Yönelik Türk Somonu Üretimi Yapılıyor
Kayseri Kocasinan ilçesindeki Yamula ve Pınarbaşı ilçesindeki Bahçelik barajlarında, Türk somonu ve gözlü yumurta gibi su ürünlerinin üretimi gerçekleştiriliyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, yaptığı açıklamada, Kayseri’nin denizden uzak olmasına rağmen su ürünleri yetiştiriciliğinde önemli bir konumda olduğunu belirtti.
Saklav, “40 işletmede Türk somonu üretiyoruz. Aynı zamanda yavru alabalık ve yumurta üretimi de yapıyoruz. Geçen yıl 6 bin 655 ton Türk somonu üretimi gerçekleştirdik ve Türkiye’de balık yetiştiriciliğinde 4. sıradayız. Kayseri, alabalık ve yavru yumurta üretiminin yüzde 37’sini karşılıyor ve Türkiye’de birinci konumunda” dedi.
Balıkçılık ve su ürünleri üretimini Su Ürünleri Kanunu’na uygun şekilde gerçekleştirdiklerini vurgulayan Saklav, “Ürettiğimiz somonların yüzde 98’i ihraç ediliyor. Ada ülkeleri başta olmak üzere 49 ülkeye Türk somonu ihraç ediyoruz. İhracat konusuna büyük önem veriyoruz ve bu alanda başarılı olduğumuzu düşünüyoruz” diye ekledi.
Saklav ayrıca, balık popülasyonunu artırmak amacıyla baraj göllerine yavru balık bıraktıklarını belirtti. Geçen sene 1,5 milyon balık bırakıldığını ifade eden Saklav, bu yıl da benzer bir planın olduğunu dile getirdi.
Kayseri Balık İhracatında Önemli Bir Rol Oynuyor
Balık ihracatı konusunda hedeflerinin yüksek olduğunu vurgulayan Saklav, “Kayseri’den tüm dünyaya balık ihraç etmek istiyoruz. Deniz olmayan bir şehir olarak balıkçılık sektöründe önemli bir konumdayız. Bu alandaki başarılarımızı arttırarak devam ettirmeyi planlıyoruz” dedi.
Saklav, ticaret, sanayi, tarım ve hayvancılık alanlarında olduğu gibi balıkçılık sektöründe de Kayseri’nin önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, balık ihracatının şehir için büyük bir başarı kaynağı olduğunu belirtti.