Ekonomisi Türkiye’ye benzetiliyordu! IMF o ülke için kurtarma paketi hazırladı

Arjantin’in uzun süredir yüksek enflasyonla mücadele eden ekonomisine IMF’den destek geldi. IMF, Arjantin ile 20 milyar dolarlık bir anlaşmaya vardı. Bu kurtarma paketi, ülkenin ekonomik sorunlarıyla mücadele eden Cumhurbaşkanı Javier Milei için bir can simidi niteliği taşıyor. Arjantin’in IMF’ye olan borcu 40 milyardan fazla ve ülke 1958’den bu yana 22 IMF kredisi almış durumda.

IMF tarafından yapılan açıklamada, Arjantin ile 20 milyar dolarlık kurtarma paketi üzerinde ön anlaşma sağlandığı duyuruldu. Ancak kurtarma paketi için IMF’nin yönetim kurulunun onayı gerekiyor ve kurulun önümüzdeki günlerde toplanacağı belirtildi.

Arjantin’in Sorunlu Ekonomisi

Beklenen açıklama, enflasyonu düşüren ve serbest piyasa reformları ile Arjantin’in ekonomisini düzene sokmaya çalışan Başkan Milei için bir can simidi oldu. Arjantin için kritik bir dönemde gelen kurtarma paketi, Güney Amerika’nın ikinci büyük ekonomisi için önemli bir adım.

Türkiye Gibi Eriyen Rezervler

Hükümetin para basma kurallarını sıkılaştırması ve Arjantin pesosunu desteklemek için dolar rezervlerini tüketmesi, ülkenin hızla azalan döviz rezervlerine baskı yapıyordu. IMF’nin verdiği kredi olmazsa, kemer sıkma önlemlerinin zorlaşacağı ve Arjantin’in borçlarını ya da ithalat faturalarını ödeyemez hale geleceği endişesi vardı.

Arjantin’in sıkı döviz kontrollerinden kurtulma şansı, Milei’ye nakit akışı sağlıyor ve bu durum, piyasaları ikna ederek programın sürdürülebilirliğine destek olabilir. Sermaye kısıtlamaları, yatırımları engellerken, merkez bankası da dolar-peso dengesine dikkat etmeye devam etti.

Ayrıca, bazı Türk ekonomistler, Arjantin ve Türkiye ekonomileri arasında benzerlikler gördüklerini belirttiler. Bu ekonomistler arasında Daron Acemoğlu, Hayri Kozanoğlu ve Mahfi Eğilmez gibi tanınmış isimler bulunuyor.

Related Posts

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz işsizlik rakamlarını değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Dezenflasyon sürecinde emin adımlarla ilerlerken, önümüzdeki dönemde iş gücü piyasasını daha da güçlendirecek adımlarımızla işsizliği azaltmayı, insan odaklı ve kapsayıcı kalkınma politikalarımız ile sosyal refahı kalıcı olarak artırmayı amaçlıyoruz” ifadesini kullandı.

Kayseri’den 49 ülkeye balık ihracatı

Denize kıyısı bulunmayan Anadolu kenti Kayseri, iç sularında yetiştirilen Türk somonlarını başta ada ülkeleri Japonya ve İngiltere olmak üzere 49 ülkeye ihraç ediyor.

Kripto para borsaları faaliyet başvuruları için son hazırlıklarını yapıyor

Türkiye’deki kullanıcılara hizmet sunmak için 30 Haziran’a kadar Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) başvuruda bulunması gereken kripto para borsaları son hazırlıklarını tamamlıyor.

Kripto para borsaları için son tarih bu hafta: SPK zorunlu başvuru için neler yapılmalı?

Türkiye’de faaliyet göstermek isteyen kripto para borsaları için geri sayım başladı. Sermaye Piyasası Kurulu, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının 30 Haziran 2025’e kadar başvuru yapmalarını zorunlu kılıyor.

Rapor: 2024’te küresel şirket iflasları son 12 yılın zirvesine çıktı

Rapor: 2024’te küresel şirket iflasları son 12 yılın zirvesine çıktı

69 yıllık dev tekstil markası iflasın eşiğinde

Ekonomik dalgalanmalar sebebiyle birçok sektörde yaşanan krizden Akın Tekstil’de etkilendi. TÜRKİYE’NİN İHRACAT ŞAMPİYONU ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR Patronlar Dünyası’nda yer alan habere göre; Geçtiğimiz aylarda yaşadığı mali sorunlar nedeniyle konkordato …