Bakan Yumaklı: Tarihin en yüksek su ürünleri ihracatına ulaştık

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yazılı açıklama ile denizlerdeki ve iç sulardaki su ürünleri kaynaklarını koruyarak sürdürülebilir işletilmesini sağlamak üzere Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün önemli faaliyetler yürüttüğünü belirtti. Bu çalışmalar kapsamında, Türkiye’nin su ürünleri üretiminin başta yetiştiricilikten elde edilen üretim olmak üzere sürdürülebilir bir şekilde arttığına değinen Yumaklı, 2024’te bitkisel ve hayvansal üretim ile birlikte su ürünleri için de üretim planlamasını hayata geçirdiklerini hatırlattı.

Planlama dahilinde avcılıkta 7, yetiştiricilikte ise 4 türü üretim planlaması kapsamına dahil ettiklerini belirten Yumaklı, “Bunun yanında, 2003’ten itibaren destekleme kapsamına aldığımız su ürünleri yetiştiriciliğine yine 2024 yılında yeni destekleme modelimiz kapsamında, temel desteklere ilave teknik kriter destekleri getirdik. Böylece aile işletmelerimiz ve birlik üyesi işletmelerimiz daha fazla destekten yararlanma imkanına kavuştu” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN KENDİNE YETERLİLİK ORANI YÜZDE 120 SEVİYESİNDE’

Türk su ürünleri sektörünün net ihracatçı olduğunun altını çizen Yumaklı, “Su ürünleri sektörümüzün büyümesi, su ürünleri yetiştiriciliği üretimi ve işleme teknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak ülkemizin su ürünleri ihracatında önemli bir artış gerçekleşti. Ülkemiz, su ürünleri dış ticaretinde ihracatçı pozisyonunu korumaya devam ediyor. Son yıllarda su ürünleri ticaretinde Türkiye’nin kendine yeterlilik oranı yüzde 120 seviyesinde. Nitekim ihracat rakamlarımız da bunu açıkça ortaya koymakta. Geçen yıl 97 ülkeye su ürünleri ihracatı yaptık. 2023’te 1,7 milyar dolar olan su ürünleri ihracatımız, 2024’te 2 milyar 16 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Bu rakamla tarihin en yüksek su ürünleri ihracatına ulaşmış olduk” bilgisini paylaştı.

‘İLK SIRALARDA LEVREK VE ÇİPURA GELİYOR’

Su ürünleri ihracatının ilk sıralarında levrek ve çipuranın geldiğini aktaran Yumaklı, “Denizlerimizdeki ve iç sularımızdaki su ürünleri kaynaklarımızı koruyup sürdürülebilirliğini sağlamak, su ürünleri yetiştiriciliğimizi ve ticaretimizi geliştirmek üzere çalışmalarımızı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da var gücümüzle sürdüreceğiz. Elde ettiğimiz başarıda emeği ve katkısı bulunan balıkçılarımıza, yetiştiricilerimize ve sektörümüze teşekkür ediyorum” dedi. (DHA)

Related Posts

Daikin Türkiye, Split klimada bir önceki yıla oranla yüzde 55 satışlarını artırarak 2024 mali yılını 25.5 milyar TL ciro ile kapattı

100 yılı aşkın sürelik tecrübesiyle iklimlendirme sektörünün yıldız ismi Daikin, başarılı sonuçlarına 2024 mali yılında da devam etti. Daikin Türkiye, 1 Nisan 2024 – 31 Mart 2025 tarihlerini kapsayan FY’24 döneminde 25 milyar 521 milyon TL ciro ve …

Yatırım teşviklerine sınırlama getiriliyor

Yatırım teşviklerine sınırlama getiriliyor

Petrol hala kritik seviyelerde işlem görüyor

İran ve İsrail arasındaki savaşın beşinci gününde de brent petrol fiyatları yüksek seyrediyor. Uluslararası piyasalarda 72,60 dolardan işlem gören brent petrol dün 74,56’ya kadar yükselmişti.

Ücretli çalışan sayısında artış! Yıllık yüzde 2,4 yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayını Ücretli Çalışan İstatistikleri’ni açıkladı. Buna göre sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı 2025 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 arttı …

En büyük Bulgar bankası Yunanistan pazarına adım attı

Bulgaristan sermayeli en büyük banka olan Fibank, Avrupa pazarında büyüme stratejisinin ilk adımını Yunanistan ile attı. Banka, “My Fibank” adlı mobil uygulaması üzerinden, komşu ülkedeki bireysel müşterilere doğrudan hizmet sunmaya başladı …

Brent petrol yükselirse ne olur, altın ve dolar neden yükselir?

İsrail, gece yarısı “Yükselen Aslan” operasyonu kapsamında İran’ın batısındaki stratejik noktalara kapsamlı hava saldırısı düzenledi. Söz konusu saldırının ardından brent petrol fiyatları yükseldi. Peki, Brent petrol yükselirse ne olur?