ASKİ açıkladı: Barajlarda Ankara’ya 9 ay yetecek su bulunuyor

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ASKİ), başkente içme ve kullanma suyu sağlayan barajlarda 9 ay yetecek su bulunduğunu, mart ve nisan yağışlarının gelmemesi durumunda gelecek yıl su baskısı hissedilebileceğini bildirdi.

ASKİ yetkililerinden alınan bilgiye göre, kente su sağlayan 1 milyar 585 milyon 393 bin metreküp hacimli barajlardaki genel doluluk, geçen yıl 18 Şubat’ta 739 milyon metreküple yüzde 46,61 seviyesinde ölçüldü.

Bu yılın aynı gününde ise doluluk, 438 milyon 892 bin metreküple yüzde 27,68 olarak kaydedildi.

Aktif kullanılabilir su miktarı da 18 Şubat 2024’te 550 milyon 44 binle yüzde 39,39, bu sene aynı tarihte ise 249 milyon 935 bin metreküple yüzde 17,90 olarak tespit edildi.

Şehre günlük 1 milyon 500 bin metreküp civarında su verildiği belirlendi.

Yıllık buharlaşma ve sulama oranı dikkate alınarak yapılan ölçümlere göre, Ankara’ya 9 ay yetecek su bulunuyor.

Barajlarda 18 Şubat itibarıyla doluluk, Çubuk-2’de yüzde 46,42, Çamlıdere’de yüzde 25,90, Kurtboğazı’nda yüzde 30,41, Kavşakkaya’da yüzde 31,12, Eğrekkaya’da yüzde 41,16, Akyar’da yüzde 22,18, Kargalı’da yüzde 8,30 olarak ölçüldü.

KUYU KULLANIMINA KISITLAMA

ASKİ yetkilileri, özellikle yaz aylarında havanın ısınmasıyla kişi başı kullanılan su miktarının arttığına dikkati çekti.

Barajlardaki su miktarı ve tüketim göz önünde bulundurulduğunda, yakın dönemde Ankara’yı bekleyen su sıkıntısı olmadığını aktaran yetkililer, özellikle Ankara içme suyu kaynakları için hayati öneme sahip mart ve nisan yağışlarının gelmemesi durumunda, gelecek yıl su baskısının hissedilebileceğinin düşünüldüğünü kaydetti.

Yer altı suyu kullanımıyla ilgili izin ve sorumluluğun Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünde olduğunu hatırlatan yetkililer, tarımsal sulama amacıyla kuyu kullanımının DSİ tarafından kısıtlandığını, çiftçilerin öncelikle yüzeysel su kaynaklarının kullanımına yönlendirildiğini bildirdi.

Çiftçinin damlama sulama gibi yöntemlere yönlendirilmesi ve açık kanal sulama sistemlerinin iptal edilerek modernizasyona geçilmesinin önemini vurgulayan yetkililer, şunları kaydetti:

“Ankara için içme ve kullanma suyu temininde kullanılmış veya kullanılma ihtimali olan yer altı suları da kurumumuz ve DSİ tarafından koruma altına alınmış olup, bu bölgelerde kuyu açılmasına veya kullanılmasına izin verilmemektedir. Barajlar ve Ana İsale Hatları Dairesi Başkanlığımızca, oluşan arızalara, fiziki su kaçaklarına hızlı müdahalelerle su kayıpları minimum seviyeye çekilmektedir. Suyun vatandaşımız tarafından tasarruflu kullanılması yönünde kurumumuzca sosyal medya ve iletişim kanalları aracılığıyla gerekli çalışmalar sürdürülmektedir.”

Related Posts

YKS 2025 maratonu başlıyor: 2.5 milyon genç üniversite hayaline koşuyor

Türkiye’nin en büyük sınav maratonlarından YKS 2025, bugün itibariyle başlıyor. Üniversite kapılarını aralamak isteyen 2 milyon 500 binden fazla genç, iki gün sürecek sınavda ter dökecek. İlk oturum TYT bugün saat 10.15’te, ikinci gün ise AYT ve YDT sınavları yapılacak.

Meteoroloji son günler diyerek uyardı: Afrika sıcakları yurda giriş yapıyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Pazartesi gününden itibaren Afrika üzerinden gelmesi beklenen sıcak hava dalgasına karşı uyarıda bulundu. Aşırı sıcaklar öncesi son yağışlı ve rüzgarlı günler yaşanıyor.

İBB soruşturması: Fatih Keleş’in oğlu ve yeğeni tutuklandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan Mustafa Keleş ve Murat Keleş, çıkarıldıkları nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı. Şüpheliler, ‘rüşvet almak’ ve ‘suç örgütüne üye olmak’ suçlamalarıyla hakimliğe sevk edilmişti.

Erdoğan ve Paşinyan’dan kritik zirve: Gündem Türkiye ve Ermenistan’ın ‘normalleşme’ süreci…

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ı Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde kabul etti. İki lider arasındaki görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.

İran nükleer başlık üretmeye ne kadar yakın? İşte ülkenin merak edilen nükleer ve füze programı tarihi

İran ile İsrail arasındaki çatışmalar tüm hızıyla devam ediyor. İsrail İran’ın İran’daki hedefleri vururken İran da İsrail’e füze fırlatmayı sürdürüyor. İran en son İsrail’e Sejjil füzesi attığını duyurdu. İsrail harekatı İran’ın nükleer silah programını durdurmak için başlattığını ifade ediyor. İran ise bu iddiayı reddederek nükleer programını barışçıl amaçlarla sürdürdüğünü söylüyor. Ancak bazı kaynaklar İran’ın füzelerine nükleer başlık üretmek için gereken teknolojiyi elde etmeye çok yaklaştığını iddia ediyor. Peki İran’ın füze ile nükleer programı ne zaman başladı? Bu programda Saddam’ın kritik rolü ne?

ABD ile İran görüştü iddiası!

ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile doğrudan temas kurduğu öne sürüldü. Amerikan basınında yer alan haberlere göre, İsrail’in geçtiğimiz hafta İran’a yönelik başlattığı saldırıların ardından …