AYM iptal etti, Bakanlık uyguladı; otel mühürleme krizi büyüyor

Turizm Bakanlığı, Belgesiz Otelleri Mühürlemeye Devam Ediyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi kararına rağmen turizm işletme belgesi bulunmayan otelleri mühürlemeye devam ediyor. Türkiye genelinde 4 binin üzerinde tesis kapatıldı, tatilciler mağdur oldu, sektör temsilcileri tepki gösterdi.

Kurban Bayramı ve yaz tatili öncesinde Türkiye genelinde 4 binin üzerinde otel, turizm işletme belgesi bulunmadığı gerekçesiyle mühürlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu belge zorunluluğu nedeniyle tatil planı yapan binlerce kişi mağdur olurken, turizm sektörü ciddi bir krizle karşı karşıya kaldı.

2021 yılında yapılan düzenlemeyle birlikte tüm konaklama tesislerine turizm işletme belgesi alma zorunluluğu getirildi. Belediyeden ruhsatı olan ancak bakanlık onayı bulunmayan işletmeler kapatılmaya başlandı. Ancak belge verme sürecinde yaşanan tıkanıklık, başvuru yapan çok sayıda otelin sezonu kaçırmasına yol açtı.

BirGün’ün aktardığına göre, Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Onursal Kurucu Başkanı Serdar Karcılıoğlu, yaşanan kaosu “Masa başında alınan yanlış kararların sonucu” olarak değerlendirerek, mühürlenen binlerce otelin büyük kısmının sezona giremeyeceğini söyledi.

Anayasa Mahkemesi, 2024 yılının Ekim ayında bu uygulamayı “teşebbüs özgürlüğüne aykırı” bularak iptal etmişti. Kararla birlikte yasal düzenleme için bakanlığa 9 ay süre verilmişti. Ancak sürenin dolmamasına rağmen mühürlemelerin devam etmesi tepkilere neden oldu.

Turizm alanında yatırım danışmanı ve avukat Abide Gülel Saral, yaşananları “her kapalı otel, istihdam ve döviz kaybı demek” sözleriyle özetledi. Saral, müvekkili bir tesis için yürütmeyi durdurma kararı alındığını belirterek, benzer durumdaki oteller için yargı yolunun açık olduğunu ancak küçük işletmelerin bu süreci takip etmekte zorlandığını ifade etti.

Related Posts

Dünyaya borç veren ülke değişti: 34 yıl sonra Japonya tahtından oldu

Japonya Maliye Bakanlığı’nın ülkenin net dış varlıklarına ilişkin açıklaması sonrasında Japonya, 34 yıllık tahtını Almanya’ya devretti. Almanya’nın net dış varlıkları 569,7 trilyon yenle Japonya’yı geride bırakırken, Çin 516,3 trilyon yenle üçüncü sırada yer aldı. Böylece 34 yıl sonra “dünyanın en büyük alacaklı ülkesi” ünvanı Almanya’nın oldu.

Türkiye-Yunanistan geriliminde casus belli krizi: 150 milyar Euro’luk projeden veto tehdidi!

Yunanistan, Türkiye’nin casus belli kararını yeniden gündeme taşıdı. AB savunma fonu ve olası yatırımlar sürecinde gerilim artarken, Atina veto kartını öne sürüyor. Ankara’dan henüz resmi bir yanıt gelmedi.

Rosatom ve Roscongress Vakfı düşük karbonlu enerji kullanımı alanında işbirliği anlaşması imzaladı

Rosatom ve Roscongress Vakfı düşük karbonlu enerji kullanımı alanında işbirliği anlaşması imzaladı

Sigorta sektörünün prim üretimi ilk çeyrekte arttı

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen, sigorta sektörünün prim üretiminin yüzde 52, aktif büyüklüğünün ise yüzde 47 arttığını belirterek, “Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (SEDDK) attığı adımlar ve sektörün buna verdiği olumlu cevaplarla birlikte öz kaynak büyüklüğümüz 2025 ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 63’lük büyüme gösterdi.” dedi.

Ev fiyatlarındaki fahiş artışı önlemek için yeni uygulama geliyor: Sistem nasıl çalışacak?

Ev fiyatlarındaki fahiş artışı önlemek için yeni uygulama geliyor: Sistem nasıl çalışacak?

Karadeniz’de balık stokları azalıyor: KTÜ’den açıklama…

Karadeniz Teknik Üniversitesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Şahin Karadeniz’de azalan balık stokları ile ilgili açıklamada bulundu.