Sigorta sektörünün prim üretimi ilk çeyrekte arttı

Sigorta Sektörü 2025 İlk Çeyrek Performansını Değerlendirdi

Sigorta sektöründe önemli bir yere sahip olan Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Uğur Gülen, sektörün 2025’in ilk çeyreğindeki performansını değerlendirdi. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 200 milyar liralık prim üretimi gerçekleşen sektör, bu yılın ilk çeyreğinde 303 milyar liraya ulaşarak yüzde 52’lik bir büyüme kaydetti.

Gülen, sektörün 2024 yılı sonunda 2,3 trilyon liralık aktif büyüklüğe ulaştığını ve 838 milyar liralık prim üretimi gerçekleştirdiğini belirtti. Geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 57 büyüme gösteren sektör, teknik karlılığında ise yüzde 38 civarında bir büyüme kaydetti.

Öz sermaye karlılığı açısından oldukça başarılı geçen 2025 yılının ilk çeyreğinde öz kaynak büyüklüğü de önemli ölçüde arttı. Gülen, sektörün öz kaynağının güçlü olmasının büyük afetlere karşı sağlam bir temel sağladığını vurguladı.

Hayat ve Hayat Dışı Branşların Payı

Gülen, hayat ve hayat dışı branşlardaki prim üretimi ve karlılık paylarını da değerlendirdi. Hayat sigortalarının toplam prim üretiminin yüzde 10’unu, karlılığın ise yüzde 30’unu oluşturduğunu belirten Gülen, sektörün toplam dönem karının 34 milyar lira olduğunu açıkladı. Bu karlılığın yüzde 70’i hayat dışı branştan gelirken, yüzde 30’u hayat sigortalarından elde edildi.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) fon büyüklüğünün 1,4 trilyon liraya ulaştığını vurgulayan Gülen, BES’in Türkiye’nin gelecekteki büyümesi için önemli bir kaynak olacağını söyledi. Devlet katkısının asgari ücrete kadar olan bölümünün önemli bir avantaj olduğunu belirten Gülen, bireylerin bu sisteme katkı yapmasının ülke ekonomisine büyük fayda sağlayacağını ifade etti.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES)

Gülen, BES’ten daha çok Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine (TES) odaklanarak bu sistemin hayata geçmesi için çalışmaların devam ettiğini açıkladı. TES’in, uzun vadeli birikimi hızlandırmak için önemli bir ürün olduğunu belirten Gülen, bu sistemin Türkiye’nin sosyal güvenlik sistemi ve ekonomisi için büyük bir kazanım olacağını ifade etti.

Son dönemde ticari alacak sigortalarının öneminin arttığını belirten Gülen, bu alanda Türk Eximbank gibi kurumların önemli faaliyetlerde bulunduğunu dile getirdi. Ancak Türkiye’deki bankacılık sektörünün gücü nedeniyle sigorta sektörünün büyümesinin yavaş ilerlediğine değinen Gülen, sektörün gelecekte Avrupa standartlarına ulaşabileceğine inandığını söyledi.

Related Posts

Dünyaya borç veren ülke değişti: 34 yıl sonra Japonya tahtından oldu

Japonya Maliye Bakanlığı’nın ülkenin net dış varlıklarına ilişkin açıklaması sonrasında Japonya, 34 yıllık tahtını Almanya’ya devretti. Almanya’nın net dış varlıkları 569,7 trilyon yenle Japonya’yı geride bırakırken, Çin 516,3 trilyon yenle üçüncü sırada yer aldı. Böylece 34 yıl sonra “dünyanın en büyük alacaklı ülkesi” ünvanı Almanya’nın oldu.

Türkiye-Yunanistan geriliminde casus belli krizi: 150 milyar Euro’luk projeden veto tehdidi!

Yunanistan, Türkiye’nin casus belli kararını yeniden gündeme taşıdı. AB savunma fonu ve olası yatırımlar sürecinde gerilim artarken, Atina veto kartını öne sürüyor. Ankara’dan henüz resmi bir yanıt gelmedi.

Rosatom ve Roscongress Vakfı düşük karbonlu enerji kullanımı alanında işbirliği anlaşması imzaladı

Rosatom ve Roscongress Vakfı düşük karbonlu enerji kullanımı alanında işbirliği anlaşması imzaladı

AYM iptal etti, Bakanlık uyguladı; otel mühürleme krizi büyüyor

AYM iptal etti, Bakanlık uyguladı; otel mühürleme krizi büyüyor

Ev fiyatlarındaki fahiş artışı önlemek için yeni uygulama geliyor: Sistem nasıl çalışacak?

Ev fiyatlarındaki fahiş artışı önlemek için yeni uygulama geliyor: Sistem nasıl çalışacak?

Karadeniz’de balık stokları azalıyor: KTÜ’den açıklama…

Karadeniz Teknik Üniversitesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Şahin Karadeniz’de azalan balık stokları ile ilgili açıklamada bulundu.