Ev fiyatlarındaki fahiş artışı önlemek için yeni uygulama geliyor: Sistem nasıl çalışacak?

Ev ve Arsa Fiyatları Kontrol Altına Alınıyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, vatandaşların ev ve arsa fiyatlarındaki aşırı artışı önlemek amacıyla yeni bir uygulama üzerinde çalışıyor. 2026 yılında faaliyete geçmesi planlanan ‘Değer Bilgi Merkezi’ projesi, her taşınmazın piyasa değerini haritalar üzerine işleyerek vatandaşlara kolay erişilebilir bilgiler sunmayı hedefliyor.

Sabah gazetesinde yer alan habere göre; Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen dijital yapı envanteri çalışmaları kapsamında “Üç Boyutlu Şehir Modelleri Projesi” ve “Değer Bilgi Merkezi” uygulamasıyla önemli bir adım atılıyor. Vatandaşlar, yapacakları yatırımla ilgili detaylı bilgilere bu platform aracılığıyla erişebilecekler. Taşınmazın gerçek piyasa değerini görebilecekleri bu sistem, yapay zeka desteğiyle konut arzı ve talebini analiz ederek karşılaştırmalar yapma imkanı sağlayacak. Ayrıca, yapacakları yatırımın getirisi, maliyeti ve tahmini satış fiyatları hakkında da bilgilendirilecekler. Bu sayede piyasada yaşanan fiyat manipülasyonlarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

İlk Olarak İstanbul’da Uygulamaya Alınacak

‘Değer Bilgi Merkezi’nin ilk aşaması, 2026 yılının başlarında İstanbul’da hayata geçirilecek ve 2027 yılı ortalarına kadar ülke genelinde yaygınlaştırılacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, projenin afetlere karşı da olumlu bir etki yaratacağını belirterek, “Bu çalışma afete hazırlık konusunda da büyük önem taşıyor. Taşınmazlarla ilgili tüm bilgilerin yer alacağı bu sistem, kentsel dönüşümden mekansal planlamaya kadar geniş bir alana destek olacak” dedi.

Related Posts

Dünyaya borç veren ülke değişti: 34 yıl sonra Japonya tahtından oldu

Japonya Maliye Bakanlığı’nın ülkenin net dış varlıklarına ilişkin açıklaması sonrasında Japonya, 34 yıllık tahtını Almanya’ya devretti. Almanya’nın net dış varlıkları 569,7 trilyon yenle Japonya’yı geride bırakırken, Çin 516,3 trilyon yenle üçüncü sırada yer aldı. Böylece 34 yıl sonra “dünyanın en büyük alacaklı ülkesi” ünvanı Almanya’nın oldu.

Türkiye-Yunanistan geriliminde casus belli krizi: 150 milyar Euro’luk projeden veto tehdidi!

Yunanistan, Türkiye’nin casus belli kararını yeniden gündeme taşıdı. AB savunma fonu ve olası yatırımlar sürecinde gerilim artarken, Atina veto kartını öne sürüyor. Ankara’dan henüz resmi bir yanıt gelmedi.

Rosatom ve Roscongress Vakfı düşük karbonlu enerji kullanımı alanında işbirliği anlaşması imzaladı

Rosatom ve Roscongress Vakfı düşük karbonlu enerji kullanımı alanında işbirliği anlaşması imzaladı

AYM iptal etti, Bakanlık uyguladı; otel mühürleme krizi büyüyor

AYM iptal etti, Bakanlık uyguladı; otel mühürleme krizi büyüyor

Sigorta sektörünün prim üretimi ilk çeyrekte arttı

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen, sigorta sektörünün prim üretiminin yüzde 52, aktif büyüklüğünün ise yüzde 47 arttığını belirterek, “Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (SEDDK) attığı adımlar ve sektörün buna verdiği olumlu cevaplarla birlikte öz kaynak büyüklüğümüz 2025 ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 63’lük büyüme gösterdi.” dedi.

Karadeniz’de balık stokları azalıyor: KTÜ’den açıklama…

Karadeniz Teknik Üniversitesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Şahin Karadeniz’de azalan balık stokları ile ilgili açıklamada bulundu.