Bahar Alerjisinde Göz Ovalamak Körlüğe Yol Açıyor

Bahar Alerjisinde Göz Ovalamak Körlüğe Yol Açıyor

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte, polenlerin artması ve hava koşullarındaki değişiklikler, milyonlarca kişiyi etkileyen alerjik reaksiyonları tetikliyor. Alerjisi olan kişiler, kaşıntı, burun tıkanıklığı, gözlerde sulanma ve kızarıklık gibi semptomlarla mücadele ediyor. Dünyagöz Etiler Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Anıl Kubaloğlu, bu dönemde gözleri ovuşturmanın, basit bir alışkanlık gibi görünse de özellikle kornea üzerindeki zararları nedeniyle kalıcı görme kaybına yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Dünyagöz Etiler Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Anıl Kubaloğlu, bahar alerjileri ile mücadele eden hastaların gözlerini ovalama eğiliminde olduklarını ve bunun görme sağlığı üzerindeki potansiyel risklerine dikkat çekti. Prof. Dr. Anıl Kubaloğlu, özellikle gözün en ön şeffaf kornea tabakasında meydana gelen değişikliklerin körlük riskine varan derecede görme kaybına neden olabileceğini vurguluyor.

Göz ovuşturmanın korneanın doğal yapısını bozarak, keratokonus gibi görme kaybına yol açan ciddi hastalıklara sebep olabileceğini belirten Prof. Dr. Anıl Kubaloğlu, “Bahar alerjileri, gözdeki bağışıklık sisteminin aşırı tepki göstermesiyle sonuçlanır. Gözlerdeki kaşıntı ve sulanma nedeniyle birçok hasta refleks olarak gözlerini ovmaya başlar. Ancak, bu hareket göz yüzeyindeki kornea dokusunda incelme ve sivrilme sonucu ilerleyici şekil bozukluğuna neden olur. Keratokonus olarak bilinen bu hastalıkta, hastalar başlangıçta gelişen astigmatizmaya bağlı bulanık görmeden şikayet eder, zamanında teşhis ve tedavi edilmediğinde gözlüklerle dahi net görememe şeklinde ilerleyici ciddi görme sorunlarına ve hatta görme kaybına neden olabilir” dedi.

Göz ovuşturmanın risklerinden korunmanın yolları hakkında da tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Anıl Kubaloğlu, alerjik reaksiyonları hafifletmek için gözleri ovalamadan önce doğru tedavi yöntemlerinin uygulanması gerektiğini belirtiyor. İlaç tedavisi, göz damlaları ve soğuk kompres gibi yöntemlerle alerji semptomlarının yönetilebileceğini söyleyen Prof. Dr. Kubaloğlu, gözleri ovuşturmak yerine bu alternatif tedavi seçeneklerinin tercih edilmesini öneriyor.

Göz Sağlığını Korumak İçin Alınması Gereken Önlemler:

  1. Alerji ilaçlarını düzenli kullanın: Doktor önerisiyle alınan göz damlaları, alerjik reaksiyonları hafifletebilir.
  2. Gözleri ovuşturmaktan kaçının: Göz ovuşturmak, zararlı bakterilerin gözdeki hassas dokulara bulaşmasına neden olabilir.
  3. Soğuk kompres uygulayın: Gözlerdeki kaşıntı ve şişliği azaltmak için soğuk kompres uygulamak rahatlatıcı olabilir.
  4. Temizliğe özen gösterin: Ellerinizin temiz olduğundan emin olduktan sonra gözlerinize dokunun.

Prof. Dr. Anıl Kubaloğlu, “Göz sağlığını korumak ve ciddi görme sorunlarının önüne geçmek için bahar alerjisi olan bireyler, gözlerine zarar vermemek adına dikkatli olmalıdır. Bahar aylarında gözleri ovuşturma alışkanlığından kaçınılması, görme kaybı riskinin azaltılmasına yardımcı olacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.

Dünyagöz Hastaneler Grubu Hakkında:

1996 yılında hizmet vermeye başlayan Dünyagöz, gözün tüm branşlarında ve en gelişmiş teknolojilerle sunduğu yüzlerce farklı tedavi yöntemiyle göz ve göz çevresi sağlığına dair sorunlara çözüm getiriyor. Ülkemizde branş hastaneciliği ile yeni bir dönem başlatan Dünyagöz Hastaneler Grubu, günde 8.000 poliklinik ve 1.000 ameliyat kapasitesiyle yurt içi ve yurt dışında toplam 31 ayrı noktada ilkeli sağlık hizmeti veriyor. Dünyagöz; sürekli yenilenen eksiksiz teknolojisi, öğretim üyesi ve uzman doktorlardan oluşan 350 kişilik deneyimli medikal kadrosu, 3500’ün üzerinde personeli ve çağdaş yönetim anlayışıyla kısa sürede dünyanın sayılı merkezleri arasında yerini aldı. Türkiye çapında İstanbul, Ankara, Antalya, İzmit, Adana, Samsun, Tekirdağ, Bursa, Konya, Sakarya, Gaziantep ve İzmir olmak üzere 12 ayrı ilde 21 şube ve yurt dışında Almanya’nın Frankfurt ve Köln’de 2 ayrı noktada, Gürcistan’ın Tiflis, Azerbaycan’ın Bakü, Kosova’nın Priştine, Kırgızistan’ın Bişkek’te 2 ayrı noktada, Özbekistan’ın Taşkent, Bulgaristan’ın Haskovo şehirlerinde olmak üzere 10 ayrı noktada hizmet vermektedir. Dünyagöz, Türkiye’de sağlık turizminin öncülüğünü üstlenerek dünyanın 167 ayrı yabancı ülkesinden yılda ortalama 120.000 hastaya hizmet veriyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Kalça kırığı kader değil

Osteoporozun en çok korkulan sonucu kalça kırığıdır. Çoğu zaman bir düşme ile başlar ve hayat boyu sürecek sorunlar kalır. Kırıktan sonra ameliyat, uzun hastane süreçleri, yürüme kaybı ve bağımsızlığın yitimi söz konusu. Peki kimler daha riskte, ne yapabiliriz?

Kahveye protein tozu atıp içiyorlar! Jet hızıyla yayıldı: ‘İlk sinyali böbrek ve kalpte verir’

Protein tozunun ne kadar doğru kullanıldığı hâlâ tartışma konusuyken, sade kahveyle karıştırılarak hazırlanan ‘Proffee’ akımı tüm dünyada hızla yayıldı. Sosyal medyada farklı tariflerle paylaşım rekorları kıran bu trend, özellikle sabah aç karnına tüketilmesiyle dikkat çekiyor. Ancak uzmanlar, bu popüler içeceğin sanıldığı kadar masum olmadığını söylüyor.

Uzmanlar uyardı: Grip sandığınız belirtiler kene ısırığı olabilir!

Yaz aylarında artan kene tutunmalarına karşı uyaran Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, “İlk belirtiler arasında baş ağrısı, yüksek ateş, halsizlik ve eklem ağrıları yer alır. Bu semptomlar grip ile karıştırılabilir” dedi.

Düz bir karın hayal değil! İzi dışarıdan fark edilmeden, fazla deri ve yağ dokusu alınıyor

Kıyafetin bel kısmı tam oturuyor ama göbek bölgesi sarkıyor mu? Aynada düz bir karın görmek isterken, doğumdan sonra sarkan cilt sizi rahatsız mı ediyor? Ya da epeyce kilo verdiniz ama fazlalıklar hâlâ orada mı duruyor? Estetik, Rekonstrüktif ve Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Ömercan Yağız Öksüz, hastaların karın estetiği ameliyatına dair en çok yönelttikleri soruları yanıtladı.

Beyin sisiyle başa çıkmanın yolları

Kafanızda sürekli bir pus, dalgınlık ve yorgunluk hissi varsa bunun nedeni vitamin eksikliği
stres ya da gizli şeker olabilir. Beyni toparlamak için önce vücudu toparlamak gerekir. Uyku ve beslenme sorunlarını giderme ve zihni netleştiren alışkanlıklar bu yazıda…

Tokat’ta KKKA şüphesiyle tedavi gören bebek hayatını kaybetti

Tokat’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören 1,5 yaşındaki bebek hayatını kaybetti.