Hekimler kamudan kaçıyor: 10 ayda 2 bin 37 hekim istifa etti

“Hekimlerin Yurt Dışına Göçü Devam Ediyor: Gerçekler ve İddialar”

“Giderlerse gitsinler” denilen hekimlerin, yurt dışına göçü sürüyor. Yurt dışına gitmek için Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB), “iyi hal belgesi” alan hekim sayısı her geçen yıl artıyor. TTB’nin son paylaştığı verilere göre 2020’de 931, 2021’de bin 405, 2022’de 2 bin 685, 2023’te 3 bin 25, 2024’te ise 2 bin 692 hekim yurt dışına çıkmak için “iyi hal belgesi”ne başvurdu. TTB’nin söz konusu paylaşımının ardından Sağlık Bakanlığı Sağlıklı Çözüm Merkezi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla TTB’yi yalanladı. Söz konusu paylaşımda “2024 yılı ilk 10 ayında 1.067 hekim iyi hâl belgesi almış; bunlardan yalnızca 206’sı yurt dışına çıkmıştır. Geçmiş dönemlerde yurt dışına çıkan 262 hekimimiz ise ülkemize dönerek sağlık sistemimize yeniden dahil olmuştur. Spekülasyonların aksine; her iyi hal belgesi alan yurt dışına gitmemekte, gidenlerden de çok sayıda hekim geri dönmektedir” denildi. Ancak sağlık emekçileri yurt dışına giden hekimlerin yanı sıra kamudan ayrılan hekim sayısının da ciddi bir risk oluşturduğuna dikkat çekti.

  • ‘SÖZDE REFORM!’

Cumhuriyet’e konuşan sağlık emekçisi Kubilay Yalçınkaya, 2024 yılında 1 Ocak ile 16 Ekim arasında kamudan istifa eden uzman hekim sayısının bin 150, hekim sayısının da 2 bin 37 olduğunu belirtti. Yalçınkaya, “Uyguladıkları tüm reform programlarına, ‘istifalar, yurt dışına göç azaldı’ ifadelerine rağmen 2024’te ayda ortalama 200 hekim kamudan istifa etmiş. Bakanlık, yaklaşık 4 yıldır artan sağlık hizmetleri talebi karşısında yetersiz kalan hekim sayısına yönelik sözde reform ve adımlar atıyor” dedi.

  • ‘YERLEŞEN SAYISI, İSTİFA EDEN SAYISI İLE DENK’

Kamudan çıkışın, geri dönüşü olmayacak şekilde devam ettiğini vurgulayan Yalçınkaya, “Sağlık Bakanlığı’nın sağlığa erişim sorununda belirlediği strateji mesai dışı çalışma olsa da uygulama palyatif olup, sorunun temelinde olan yoksullaşma ve hekim açığı çözülmedikçe sorun; daha da büyüyecek” ifadelerini kullandı. Yalçınkaya, “2023-2024 iki yıllık dönemde toplan 6 dönem ilk defa yeniden atama kurası ile 14 bin 144 kadro ilanı yayınladı bu kadroların yalnızca 3 bin 657’si tercih edildi. 2023-2024 yılı iki yıllık dönemde istifa eden uzman hekim sayısı ise 3 bin 360. Yerleşen sayısı, istifa eden sayısı ile denk. Emeklileri de bu sayıya eklediğimizde sorun daha da ciddi boyutlara erişiyor. Palyatif çözümler değil, kök nedenleri ortadan kaldıracak adımlar atılmalı” dedi. Ayrıca Yalçınkaya, AKP’nin iktidarda olduğu 2013-2024 yılları arasında toplam 18 bin 690 uzman hekimin kamudan ayrıldığının altını çizdi.

Related Posts

Kalça kırığı kader değil

Osteoporozun en çok korkulan sonucu kalça kırığıdır. Çoğu zaman bir düşme ile başlar ve hayat boyu sürecek sorunlar kalır. Kırıktan sonra ameliyat, uzun hastane süreçleri, yürüme kaybı ve bağımsızlığın yitimi söz konusu. Peki kimler daha riskte, ne yapabiliriz?

Kahveye protein tozu atıp içiyorlar! Jet hızıyla yayıldı: ‘İlk sinyali böbrek ve kalpte verir’

Protein tozunun ne kadar doğru kullanıldığı hâlâ tartışma konusuyken, sade kahveyle karıştırılarak hazırlanan ‘Proffee’ akımı tüm dünyada hızla yayıldı. Sosyal medyada farklı tariflerle paylaşım rekorları kıran bu trend, özellikle sabah aç karnına tüketilmesiyle dikkat çekiyor. Ancak uzmanlar, bu popüler içeceğin sanıldığı kadar masum olmadığını söylüyor.

Uzmanlar uyardı: Grip sandığınız belirtiler kene ısırığı olabilir!

Yaz aylarında artan kene tutunmalarına karşı uyaran Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Öner Karaçay, “İlk belirtiler arasında baş ağrısı, yüksek ateş, halsizlik ve eklem ağrıları yer alır. Bu semptomlar grip ile karıştırılabilir” dedi.

Düz bir karın hayal değil! İzi dışarıdan fark edilmeden, fazla deri ve yağ dokusu alınıyor

Kıyafetin bel kısmı tam oturuyor ama göbek bölgesi sarkıyor mu? Aynada düz bir karın görmek isterken, doğumdan sonra sarkan cilt sizi rahatsız mı ediyor? Ya da epeyce kilo verdiniz ama fazlalıklar hâlâ orada mı duruyor? Estetik, Rekonstrüktif ve Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Ömercan Yağız Öksüz, hastaların karın estetiği ameliyatına dair en çok yönelttikleri soruları yanıtladı.

Beyin sisiyle başa çıkmanın yolları

Kafanızda sürekli bir pus, dalgınlık ve yorgunluk hissi varsa bunun nedeni vitamin eksikliği
stres ya da gizli şeker olabilir. Beyni toparlamak için önce vücudu toparlamak gerekir. Uyku ve beslenme sorunlarını giderme ve zihni netleştiren alışkanlıklar bu yazıda…

Tokat’ta KKKA şüphesiyle tedavi gören bebek hayatını kaybetti

Tokat’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören 1,5 yaşındaki bebek hayatını kaybetti.